Кафедра меңгерушісі
Байтукенова Сауле Байдильдаевна
"Технология және стандарттау" кафедрасының меңгерушісі, техника ғылымдарының кандидаты, профессор
3/210
Білім
1990-1995 - Семей ет және сүт өнеркәсібі технологиялық институты, сүт және сүт өнімдерінің инженер-технологы, Семей қ.
2009-кандидаттық диссертацияны қорғау, техника ғылымдарының кандидаты 05.18.12 - "тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары", Алматы технологиялық университеті, Алматы қ.
Атқаратын лауазымдары
- 1995-1996 ж.ж. Ы атындағы Қызылорда агроөнеркәсіптік өндіріс институтының ассистенті.Жақаева (Қорқыт Ата атындағы Қызылорда мемлекеттік университеті)
- 1997-2009 жылдары Қорқыт Ата атындағы Қызылорда мемлекеттік университетінің "Химия және химиялық технология" кафедрасының оқытушысы;
- 2009-2011 оқу жылында Қорқыт Ата атындағы Қызылорда мемлекеттік университетінің сырттай білім берудің бас әдіскері және "кәсіптік оқыту және бейнелеу өнері" кафедрасының аға оқытушысы;
- 2011-2012 жылдары Қорқыт Ата атындағы Қызылорда мемлекеттік университетінің инженерлік бейіндегі зертхананың жетекші маманы және "кәсіптік оқыту және бейнелеу өнері" кафедрасының аға оқытушысы;
- 2012-2014 жылдары Қорқыт Ата атындағы Қызылорда мемлекеттік университетінің инженерлік бейіндегі зертхананың ғылыми қызметкері және "кәсіптік оқыту және бейнелеу өнері" кафедрасының аға оқытушысы;
- 2014-2015 оқу жылында Қорқыт Ата атындағы Қызылорда мемлекеттік университетінің сырттай білім беру және қашықтықтан оқыту деканының орынбасары және "кәсіптік оқыту және бейнелеу өнері" кафедрасының аға оқытушысы;
- 2015-2016 жылдары Қорқыт Ата атындағы Қызылорда мемлекеттік университетінің "Кәсіптік оқыту және бейнелеу өнері" кафедрасының меңгерушісі;
- 2016-2023 оқу жылының м. а. ассоц. С. Сейфуллин атындағы ҚАТУ "тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы" кафедрасының профессорлары;
- 01.09.2023 ж.қазіргі уақытқа дейін Қазақ технология және бизнес университетінің "Технология және стандарттау" кафедрасының меңгерушісі.
Кафедра туралы
Кафедраның мақсаты:
Біздің әдістер:
Біздің қағидаттар:
Бүгінгі таңда кафедра өз қызметін жүргізуде:
Кафедрада 400-ге жуық бакалавр мен 12 магистрант дайындалды, 2021-2022 оқу жылының түлектері 106 адамды құрайды.
Кафедра осы бағыттағы бакалаврлар мен магистрлерді дайындау үшін жеткілікті кәсіби кадрлық әлеуетке ие. Мұнда 23 штаттық қызметкер, 2 өндірістік қызметкер және 1 қосымша қызметкер, соның ішінде 3 профессор, 8 АҚҚ жұмыс істейді. профессорлар, 2 PhD доктор, 9 магистр, 4 өндірістен маман.
Қазақ технология және бизнес университетінің негізгі құрылымдық бөлімшелерінің бірі ретінде кафедра бакалавриат және магистратура бейіндері бойынша келесі бағыттарды дайындайды:
Бакалавриат
ОП 6В07220 - Технология продовольственных продуктов (по отраслям)
Квалификация - БАКАЛАВР ТЕХНИКИ И ТЕХНОЛОГИИ
СФЕРА ДЕЯТЕЛЬНОСТИ:
ОП 6В07223 - Технология перерабатывающих производств
Квалификация - БАКАЛАВР ТЕХНИКИ И ТЕХНОЛОГИИ
СФЕРА ДЕЯТЕЛЬНОСТИ:
ОП 6В07525 - Стандартизация и сертификация (по отраслям)
Квалификация - БАКАЛАВР ТЕХНИКИ И ТЕХНОЛОГИИ
СФЕРА ДЕЯТЕЛЬНОСТИ:
Квалификация - БАКАЛАВР ЕСТЕСТВОЗНАНИЯ
СФЕРА ДЕЯТЕЛЬНОСТИ:
Квалификация - БАКАЛАВР ТЕХНИКИ И ТЕХНОЛОГИИ
СФЕРА ДЕЯТЕЛЬНОСТИ:
Магистратура
Научно-педагогическое направление
Квалификация - МАГИСТР ТЕХНИЧЕСКИХ НАУК
СФЕРА ДЕЯТЕЛЬНОСТИ:
Профильное направление
Квалификация - МАГИСТР ТЕХНИКИ И ТЕХНОЛОГИИ
СФЕРА ДЕЯТЕЛЬНОСТИ:
Научно-педагогическое направление
Квалификация - МАГИСТР ТЕХНИЧЕСКИХ НАУК
СФЕРА ДЕЯТЕЛЬНОСТИ:
Квалификация - МАГИСТР ТЕХНИКИ И ТЕХНОЛОГИИ
СФЕРА ДЕЯТЕЛЬНОСТИ:
Білім беру бағдарламалары бойынша түлек модельдері
Модель выпускника по образовательной программе
«Пищевая безопасность»
"Азық-түлік қауіпсіздігі"білім беру бағдарламасы бойынша түлек моделі
Graduate model according to the educational
program "Food safety"
|
7М07241/ 7М07251 - «Пищевая безопасность» 7М07241/ 7М07251-«Азық-түлік қауіпсіздігі» 7М07241/ 7М07251-«Food safety» |
||
Уметь: Жасай білу: Be able to: |
- принимать логически правильные решения по организации эффективности деятельности предприятий производственной и обрабатывающей отраслей; - оценивать качество переработки вторичных отходов сырья и применение нетрадиционного сырья для разработки продуктов с высокой пищевой и энергетической ценностью; - осуществлять контроль безопасности пищевой продукции технологических процессов на пищевых предприятиях в соответствии с нормативной и технической документацией производства сырья, полуфабрикатов и готовой продукции; - проводить контроль и оценку рисков пищевой безопасности с использованием новейших инновационных разработок. |
тамақ өнімдерінің сапасын сараптамалық бағалау; - тамақ өнеркәсібіндегі қалдықтар мен қайталама шикізаттың қауіпсіздігі; - технологиялық процестер мен тамақ өнімдерін өндірудің қауіпсіздігі; - функционалды және мамандандырылған тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі. |
to make logically correct decisions on the organization of the efficiency of the enterprises of the manufacturing and processing industries; - evaluate the quality of recycling of secondary raw materials and the use of non-traditional raw materials for the development of products with high nutritional and energy value; - to control the safety of food products and technological processes at food enterprises in accordance with the regulatory and technical documentation of the production of raw materials, semi-finished products and finished products; - conducts control and assessment of food safety risks using the latest innovative developments. |
Знать и понимать: Білу және түсіну: To know and understand: |
- потенциально опасные химические соединения и вредные растительные примеси; - современные способы переработки отходов сырья и рационального использования в пищевой промышленности для разработки различных пищевых продуктов; -организацию безопасности технологических процессов на пищевых предприятиях; - производственный контроль на этапах технологических процессов производства продуктов питания; - технологические процессы действующей нормативной и технической документации производства; - вопросы безопасности и экологичности производства с применением принципов НАССР; - основные положения государственного контроля и стратегии обеспечения международных подходов по решению вопроса в области безопасности функциональных и специализированных пищевых продуктов. |
- ықтимал қауіпті химиялық қосылыстар және зиянды өсімдік қоспалары; - шикізат қалдықтарын қайта өңдеудің және тамақ өнеркәсібінде әртүрлі тамақ өнімдерін әзірлеу үшін ұтымды пайдаланудың заманауи тәсілдері; - тамақ кәсіпорындарында технологиялық процестердің қауіпсіздігін ұйымдастыру; - тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерінің кезеңдеріндегі өндірістік бақылау; - өндірістің қолданыстағы нормативтік және техникалық құжаттамасының технологиялық процестері; - ХАССП қағидаттарын қолдана отырып, өндірістің қауіпсіздігі мен экологиялылық мәселелері; - функционалдық және мамандандырылған тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы мәселені шешу бойынша мемлекеттік бақылаудың негізгі ережелері және халықаралық тәсілдерді қамтамасыз ету стратегиялары. |
- potentially dangerous chemical compounds and harmful plant impurities; - modern methods of processing raw material waste and rational use in the food industry for the development of various food products; - organization of safety of technological processes at food enterprises; - production control at the stages of technological processes of food production; - technological processes of the current regulatory and technical documentation of production; - issues of safety and environmental friendliness of production using the principles of HACCP; - the main provisions of state control and strategies for ensuring international approaches to solving the issue in the field of safety of functional and specialized food products. |
Быть компетентным в вопросах: Құзыретті болу: Be competent: |
- экспертной оценки качества пищевой продукции; -безопасности отходов и вторичного сырья в пищевой промышленности; -безопасности технологических процессов и производств пищевых продуктов; -безопасности функциональных и специализированных пищевых продуктов. |
-тамақ өнімдерінің сапасын сараптамалық бағалау; - тамақ өнеркәсібіндегі қалдықтар мен қайталама шикізаттың қауіпсіздігі; - технологиялық процестер мен тамақ өнімдерін өндіру қауіпсіздігі; - функционалды және мамандандырылған тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі. |
-expert assessment of the quality of food products; -safety of waste and secondary raw materials in the food industry; -safety of technological processes and food production; -safety of functional and specialized food products. |
Модель выпускника по образовательной программе
«Технология продовольственных продуктов (по отраслям)»
"Азық-түлік өнімдерінің технологиясы (салалар бойынша)" білім беру бағдарламасы бойынша түлек моделі
Graduate model according to the educational program "Technology of food products (by industry)"
|
7М07239/7М07249 - «Технология продовольственных продуктов (по отраслям)» 7М07239 / 7М07239 - "Азық-түлік өнімдерінің технологиясы (салалар бойынша)" 7M07239/7M07249 - "Technology of food products (by industry)" |
||||||
Уметь: Жасай білу Be able to: |
- применяет методы научных исследований с использованием современной аппаратуры и информационных технологий; - проводит анализ и обработку экспериментальных данных; - использует методы исследования сырья и продуктов, созданных по принципам пищевой биотехнологии для оценки качества и безопасности продукции; - осуществляет контроль безопасности пищевой продукции технологических процессов на пищевых предприятиях в соответствии с нормативной и технической документацией производства сырья, полуфабрикатов и готовой продукции; - использует инновационные технологии пищевых продуктов на основе научных знаний, передового опыта и перспектив развития пищевой промышленности |
-заманауи аппаратура мен ақпараттық технологияларды пайдалана отырып ғылыми зерттеу әдістерін қолданады; -эксперименттік деректерді талдауды және өңдеуді жүргізеді; - өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін бағалау үшін тамақ биотехнологиясы принциптері бойынша жасалған шикізат пен өнімдерді зерттеу әдістерін қолданады; - шикізат, жартылай фабрикаттар және дайын өнім өндірісінің нормативтік және техникалық құжаттамасына сәйкес тамақ кәсіпорындарында тамақ өнімдерінің технологиялық процестердің қауіпсіздігін бақылауды жүзеге асырады; - ғылыми білім, озық тәжірибе және тамақ өнеркәсібін дамыту перспективалары негізінде тамақ өнімдерінің инновациялық технологияларын пайдаланады
|
-applies methods of scientific research using modern equipment and information technologies; - performs analysis and processing of experimental data; - uses research methods of raw materials and products created according to the principles of food biotechnology to assess the quality and safety of products; - monitors the safety of food products and technological processes at food enterprises in accordance with the regulatory and technical documentation for the production of raw materials, semi-finished products and finished products; - uses innovative food technologies based on scientific knowledge, best practices and prospects for the development of the food industry |
||||
Знать и понимать: Білу және түсіну: To know and understand: |
- вопросы в области ресурсосберегающих технологий, применение отходов и вторичного сырья в пищевой промышленности; - научные подходы создания специализированных пищевых продуктов животного и растительного происхождения; - принципы обоснования использования сырья, пищевых добавок при производстве специализированных пищевых продуктов животного и растительного происхождения; - технологические схемы получения обогащающих добавок из растительного сырья; - влияние специализированных продуктов на сохранение и улучшение здоровья различных групп населения; - принципы обоснования использования сырья, пищевых добавок при производстве специализированных пищевых продуктов животного и растительного происхождения; - иновационные методы и технологий переработки пищевого сырья в пивоварении, хлебопекарной промышленности, производства молочной и мясной продукции |
- ресурс үнемдеу технологиялары саласындағы мәселелер, тамақ өнеркәсібінде қалдықтар мен қайталама шикізатты қолдану; - жануарлар мен өсімдік тектес мамандандырылған тамақ өнімдерін жасаудың ғылыми тәсілдері; - жануарлар мен өсімдік тектес мамандандырылған тамақ өнімдерін өндіруде шикізатты, тағамдық қоспаларды пайдалануды негіздеу қағидаттары; - Өсімдік шикізатынан байытатын қоспалар алудың технологиялық схемалары; - мамандандырылған өнімдердің халықтың әртүрлі топтарының денсаулығын сақтауға және жақсартуға әсері; - жануарлар мен өсімдік тектес мамандандырылған тамақ өнімдерін өндіруде шикізатты, тағамдық қоспаларды пайдалануды негіздеу қағидаттары; - сыра қайнату, нан пісіру өнеркәсібінде, сүт және ет өнімдерін өндіруде тамақ шикізатын өңдеудің инновациялық әдістері мен технологиялары. |
- issues in the field of resource-saving technologies, the use of waste and secondary raw materials in the food industry; - scientific approaches to the creation of specialized food products of animal and plant origin; - principles of substantiation of the use of raw materials, food additives in the production of specialized food products of animal and vegetable origin; - technological schemes for obtaining enriching additives from vegetable raw materials; - the impact of specialized products on the preservation and improvement of the health of various groups of the population; - principles of substantiation of the use of raw materials, food additives in the production of specialized food products of animal and vegetable origin; - innovative methods and technologies for processing food raw materials in brewing, bakery industry, dairy and meat production. |
||||
Быть компетентным в вопросах: Құзыретті болу: Be competent: |
- научные основы производства пищевых продуктов; - биотехнологические методы повышения пищевой ценности мясо-молочной продукции; - инновационные техники и технологии в пищевой отрасли; - инновационные технологии переработки пищевого сырья; -нанотехнологии в пищевой промышленности; - специализированные пищевые продукты животного и растительного происхождения; -технология переработки отходов и вторичного сырья |
- тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері; - ет-сүт өнімдерінің тағамдық құндылығын арттырудың биотехнологиялық әдістері; - тамақ өнеркәсібіндегі инновациялық техникалар мен технологиялар; - азық-түлік шикізатын өңдеудің инновациялық технологиялары; - тамақ өнеркәсібіндегі нанотехнология; - жануарлар мен өсімдіктерден алынатын мамандандырылған Тамақ өнімдері; - қалдықтарды және қайталама шикізатты қайта өңдеу технологиясы |
- scientific foundations of food production; - biotechnological methods of increasing the nutritional value of meat and dairy products; - innovative techniques and technologies in the food industry; - innovative technologies for processing food raw materials; -nanotechnology in the food industry; - specialized food products of animal and vegetable origin; -technology of waste and secondary raw materials processing |
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
Кафедра «Технология и стандартизация» ежегодно проводит актуализацию образовательных программ бакалавриата и магистратуры в соответствии с новыми веяниями и приоритетами в развитии пищевых отраслей Республики Казахстан. Данные обновления фиксируются на сайте МОН РК, а также в базе ЕСУВО (esuvo.platonus.kz), где проходят экспертизу по направлениям подготовки.
В 2021-2022 учебном году кафедрой «Технология и стандартизация» проведена работа по актуализации образовательных программ по направлениям подготовки (группам образовательных программ и в отдельности по каждой ОП):
- 6B07219 – «Технологические машины и оборудование»
- 6В07220 – «Технология продовольственных продуктов (по отраслям)»
- 6В07223 – «Технология перерабатывающих производств (по отраслям)»
- 6В07525 – «Стандартизация и сертификация (по отраслям)»
- 6В05112 – «Биотехнология»
- 7M07241– «Пищевая безопасность»
Материалдық-техникалық жабдықтау
Кафедра зертханалары
Бүгінгі таңда кафедрада заманауи жабдықтармен жабдықталған 7 зертхана, 5 дәріс аудиториясы, кабельді және сымсыз Интернетке қосылған мамандандырылған кабинет бар.
Кафедраның мамандандырылған кабинеттері
Кафедраны оқу-әдістемелік қамтамасыз ету
Кафедра қызметінің шеңберінде пәндердің кең спектрі бойынша оқу-әдістемелік кешендер әзірленіп, үнемі жетілдіріліп отырады, олардың негізгі элементтері жұмыс бағдарламалары, силлабустар, дәрістердің қысқаша курстары, семинар және практикалық сабақтардың жоспарлары, оларға арналған әдістемелік ұсынымдар, рефераттар тақырыптары, ОСӨЖ, тест сұрақтары және емтихан билеттері, бақылау, курстық, дипломдық жұмыстар тақырыптары және оларға арналған әдістемелік ұсынымдар, тестілер және басқа да материалдар болып табылады.
Кафедра университет кітапханасы базасында оқу және оқу-әдістемелік әдебиетті қалыптастыруға және пайдалануға жүйелі түрде қатысады.
Кафедраның оқу-әдістемелік жұмысы жоспарлы негізде жүзеге асырылады, оқу процесінің құрамдас бөлігі және кафедраның профессорлық-оқытушылық құрамы қызметінің негізгі түрлерінің бірі болып табылады. Ол оқу процесінің сапасын арттыру үшін жағдай жасауға бағытталған.
Соңғы жылдары кафедра 100-ден астам оқу-әдістемелік құралдар мен нұсқаулар шығарды. Кафедраның кітапхана қорында 50 мыңнан астам оқу және ғылыми әдебиеттер, ғылыми және ғылыми-көпшілік мерзімді басылымдар бар.
"Технология және стандарттау" кафедрасы оқыту процесіне түрлі инновациялық технологияларды әзірлеу және енгізу бойынша, оның ішінде ҚР БҒМ және ҚР АШМ ПЦФ гранттық ғылыми жобалары шеңберінде жүргізілген ғылыми зерттеулердің қорытындылары мен нәтижелері бойынша іс-шараларды жүйелі түрде жүргізеді.
Мәселен, "Қазақстанда өсірілген дәнді - бұршақты дақылдардың тұқымынан алынған ұнды қолдана отырып, глютенсіз ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясын әзірлеу" (ҚР БҒМ) жобасына жүргізілген ғылыми зерттеулер шеңберінде кафедра ПОҚ "Азық-түлік өнімдерінің технологиясы" және "тамақ қауіпсіздігі" ББ магистранттарымен бірлесіп оқу процесіне зерттеу нәтижелерін енгізді.
2020-2021 оқу жылында теориялық және практикалық маңызы бар "Астық тазалау машиналарының әуе жүйелері" оқу құралының жұмыс нәтижелері 6в07119 – "салалар бойынша машиналар мен жабдықтар", "пп желдету қондырғылары мен ауаны баптау жүйелері" және "монтаждау" пәндері бойынша "Технологиялық машиналар мен жабдықтар" Білім беру бағдарламасының бакалаврлары үшін оқу процесіне енгізілді және технологиялық машиналарды пайдалану"
Ғылыми қызмет
Ғылым, кафедра қызметінің басым бағыттарының бірі. ҚР БҒМ және ҚР АШМ қаржыландыратын байқау ғылыми-зерттеу жұмыстары аясында кафедра оқытушылары қайта өңдеу өндірісі саласындағы ғылыми жобаларды орындайды. Олар ғылыми және ғылыми-әдістемелік жұмыстар жүргізеді, халықаралық, республикалық ғылыми-практикалық конференцияларға қатысады, білім алушыларды баяндамалар мен олимпиадаларға дайындайды. Кафедраның әрбір қызметкері өзекті ғылыми және ғылыми-әдістемелік жарияланымдарға ие. Жыл сайын кафедраның барлық ПОҚ ЖОО ішіндегі, ҚР және жақын шетел ЖОО-дағы тақырыптық семинарларда өз біліктілігін арттырады
Осылайша, кафедра 2021 жылдан бастап жалпы сомасы 114 млн.теңгеден асатын 3 ғылыми жобаны жүзеге асыруда. (ғылымды дамытудың басым бағыттары бойынша 2021-2023 жылдарға арналған ғылыми және ғылыми-техникалық бағдарламалар бойынша бағдарламалық-нысаналы қаржыландыру):
В течение 2021-2022 учебного года ведущими учеными и обучающимися кафедры (к.т.н., асс.профессор Омаралиева А.М., к.б.н., асс.профессор Ботбаева Ж.Т., докторант Абилова М., магистрант Жанайдарова А.) были внедрены нижеследующие акты внедрения в учебный процесс по реализуемым образовательным программам:|_
Ғылыми-техникалық жобаларды орындау қорытындысы бойынша 2021 жылдың 3 желтоқсанында университетте ғалымдар мен кафедра білім алушыларының қатысуымен "Салауатты тамақтану өнімдерінің инновациялық технологиялары"тақырыбында дөңгелек үстел өткізілді.
Дөңгелек үстелдің модераторы кафедраның қауымдастырылған профессоры т.ғ. к., асс болды.профессор Омарғалиева Айгүл Махмұтқызы, оның негізгі мақсаты ғылыми зерттеулердің нәтижелері мен олардың даму перспективаларын талқылау болды.
Іс-шара ҚР БҒМ гранттық қаржыландыруына сәйкес "Қазақстанда өсірілген дәнді-бұршақты дақылдардың тұқымынан ұнды қолдана отырып, глютенсіз ұннан кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясын әзірлеу"тақырыбы бойынша бір жылдық ғылыми жобаны аяқтау шеңберінде өткізілді. Мұнда функционалдық өнімдерді өндіру кезінде инновациялық технологияларды құру саласындағы кафедраның әзірлемелері ұсынылды, дұрыс тамақтануды ұйымдастыру мәселелері, осы бағыттағы ғылымды дамытудың басымдықтары, сондай-ақ мемлекеттік сектордың, ғылым мен бизнес-құрылымдардың өзара іс-қимыл жолдары талқыланды. Глютеннің адам ағзасына әсері, глютенсіз өнімдерді өндіру мәселесі қатысушылардың үлкен қызығушылығын тудырды. Университет білім алушыларымен және колледж студенттерімен ұннан жасалған глютенсіз кондитерлік өнімдерді өндіру технологияларымен таныстыру бойынша мастер-класс өткізілді.
Сонымен қатар, дөңгелек үстел жұмысына PhD докторы А.Ж. Хастаева қатысты, ол "Омега -3 байытылған өсімдік сүт сусындарын әзірлеу"тақырыбына ҚР АШМ 3 жылдық бағдарламалық-нысаналы қаржыландыру шеңберінде зерттеу нәтижелері бойынша есептік ақпаратты ұсынды.
Студенттер аталған іс-шараға үлкен қызығушылықпен қатысып, соңынан атаулы сертификаттар табысталды.
Іс-шара соңында ұйымдастырушылар глютенсіз өнімдердің дайындалған ассортиментін көрнекі түрде ұсынды және эксперименттік үлгілердің дәмін татты
Ынтымақтастық
Кафедра қызметкерлері жетекші білім беру оқу орындарымен тығыз қарым-қатынас орнатқан:
Студенттердің жетістіктері
XIV Республиканская олимпиада
Жыл сайын Алматы технологиялық университетінің базасында Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің Республикалық пәндік олимпиадаларын өткізу кестесіне сәйкес "технология және стандарттау" кафедрасының студенттері "Азық-түлік өнімдерінің технологиясы" және "Биотехнология"мамандықтары бойынша Республикалық студенттік пәндік олимпиадаға қатысады.
2022 жылдың 14-15 сәуірінде "Қазақстан Республикасы Жоғары оқу орындарының білім алушылары арасындағы XIV Республикалық олимпиаданың" II кезеңі өтті.
Республикалық пәндік олимпиаданың екінші кезеңі білім беру бағдарламаларының топтары бойынша өткізілді:.
Республикалық пәндік олимпиаданың екінші кезеңі үш кезеңде өткізілді: 1 кезең – теориялық, 2 кезең – практикалық, 3 кезең – зерттеу.
В068 - тамақ өнімдерін өндіру білім беру бағдарламаларының тобына 11 команда қатысып, "Қазақ технология және бизнес университетінің" білім алушылары 3-ші жүлделі орынға ие болды. Олар: ТППрод тобының 3 курс студенттері Мусина Әсемгүл және Шупанова Айслу, сондай-ақ ТППрод 2 курс студенті Махаш Ақерке.
Топ жетекшісі Т. ғ. к., Есіркеп кафедрасының профессоры Г. Е.
Тәжірибе базалары
Кафедра білім алушылары өндірістік практика кезінде Нұр-сұлтан қаласының ірі азық-түлік және қайта өңдеу салаларында, сондай-ақ ғылыми ұйымдарда кәсіби дайындық деңгейін арттырады
Кафедраның барлық дерлік түлектері мамандық бойынша жұмысқа орналастырылды, көбісі Қазақстан Республикасының азық-түлік және қайта өңдеу салаларының шағын және ірі буындарының басшылары және жетекші мамандары болып табылады.
Тәжірибе базалары
Кәсіптік бағдар беру жұмысы және түлектерді фотосуреттерде жұмысқа орналастыру
Кафедра тарихы:
Кафедра 1998 жылдың 1 қыркүйегінде Алматы технология және бизнес университетінің филиалы негізінде құрылды және сол кезде техникалық пәндер кафедрасы деп аталды. 2003 жылы Технологиялық факультет құрамында ректордың бұйрығымен кафедра «Технология және стандарттау кафедрасы болып өзгертілді".
Кафедра өз қызметінің басынан бастап Қазақстан Республикасының агроөнеркәсіптік кешенінің тамақ және қайта өңдеу салалары үшін жоғары білікті инженер-технологтар мен сарапшыларды дайындады. Кафедра құрылғаннан бері 5000-нан астам маман шығарды — «ет және ет өнімдерінің технологиясы», «сүт және сүт өнімдерінің технологиясы», «ашыту технологиясы», «тамақтану және арнайы мақсаттағы технологиялар», & laquo; қайта өңдеу өндірісінің технологиясы».
1998 жылы кафедраның ашылуы – оқу ісі жөніндегі бірінші проректор Т.ғ. д., профессор Үсембаева Жібек Қалиқызының еңбегі. Кафедраның қалыптасу кезеңінде оқытушылық жұмысқа қоса атқару тәртібімен Қазақстан Республикасының тамақ және қайта өңдеу салаларының жетекші кәсіпорындарының қызметкерлері тартылды.
Профессор Ж.К. Усембаеваның арқасында 2003 жылы кафедра жанынан «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы», «Стандарттау, метрология және сертификаттау» мамандығы бойынша магистратура ашылды.
2004 жылы профессор Ж.К. Усембаеваның жетекшілігімен кафедра оқытушылары Киргизбаева К.Ж., Бектурганова А.А., Есиркеп Г.Е. бакалавриатты ұйымдастыру бойынша үлкен жұмысты бастады.
2004-2005 оқу жылынан бастап студенттер Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің 2001 жылғы 10 сәуірдегі №10 бұйрығымен бекітілген "Білім туралы «» 1999 жылғы 7 маусымдағы" « "білім беру бағдарламаларын әзірлеу, апробациялау тәртібі туралы "және" raquo; "білім беру бағдарламаларын әзірлеу, апробациялау тәртібі туралы" ҚР Заңына сәйкес кредиттік технология бойынша оқи бастады. 240. мемлекеттік жалпы білім беру стандартымен (8.05.2004 жылғы № 22 бұйрық).
Кафедраның дамуына және біздің түлектер есімдерін есте сақтайтын және олар туралы үлкен ризашылықпен айтатын оқытушылардың мамандарын даярлауға қосқан үлесін атап өткен жөн.
Әр жылдары кафедрада жұмыс істегендер: т.ғ. д., профессор Үсембаева ж. к., т. ғ. д., профессор Құрманғалиева д. б., т. ғ. д., профессор Шәкіров А. Т., Т. ғ. к., доцент Қырғызбаева қ. Ж., т. ғ. к., доцент Жүнісова г. С., Т. ғ. д., профессор Оспанова М. Ш., Т. ғ. д., проессор Б. Байхожаева, аға оқытушы Сомова л. м., т. ғ. к., доцент Ермекбаев с. б., т. ғ. к., доцент Карбаев н. к., Кусаинова Г. Т. ғ. к. Алтаев с. а., т. ғ. к. Қошанов о. м., т. ғ. к. каимбаева л., т. ғ. к. Джумагалиев М. д., аға оқытушы Ряснова Л. М., аға оқытушы Хасанова ф. м., оқытушы Демисинова г., оқытушы Муздыбаева с., оқытушы Ишанкулов С. К., оқытушы Тогусбаева А. Б., Нургазина А.
Біздің ғылым докторлары:
Тултабаев Мұхтар Чуманович техника ғылымдарының докторы, профессор. 80-нен астам ғылыми жұмыстардың авторы. Қазақстан Республикасының 7 патентінің иегері. Докторлық диссертацияларды қорғау жөніндегі диссертациялық кеңестің төрағасы. Орнықты даму бағдарламасы шеңберіндегі білім беру жөніндегі ұлттық үйлестіруші (2006-2010 ж.ж.). Су ресурстары және денсаулық сақтау бойынша БҰҰ ЕЭК Конвенциясына, трансшекаралық сулар мен халықаралық көлдерді қорғау және пайдалану туралы конвенцияға қатысушы, "ТДҰА" жақ және "ТДҰА"ААҚ қызметкері.
ҚР АШМ ФҚО "азық-түлік өнімдерінің жаңа түрлерін өндіру үшін мақсары тұқымынан Сулы-майлы тағамдық эмульсияларды алу технологиясын әзірлеу"ғылыми жобасының жетекшісі.
Ғылыми жұмыс және халықаралық байланыстар жөніндегі проректор қызметін атқарады.
Кафедраның алғашқы оқытушылары:
Әр жылдары кафедра меңгерушілері:
Первый декан технологического факультета
Преподаватели кафедры «Технологии и стандартизации», (2004 г)
Заведующий кафедрой д.т.н , профессор Шакиров А.Т. (2003-2005 гг)
Состав ППС кафедры (декабрь 2006 г)
Работа во время аттестации ВУЗа в 2008 г
Коллектив кафедры в 2007- 2008 учебном году
ППС кафедры на городском субботнике в апреле 2008 г
Коллектив кафедры на 2008-2009 учебный год
70 летний юбилей профессора Ошакбаева П.О.
Шествование ветеранов кафедры