*Қ. Құлажанов атындағы Қазақ технология және бизнес университеті келесі білім беру бағдарламалары бойынша 1 курсқа студенттерді қабылдауды жүзеге асырады: 6в02101 Графикалық дизайн, 6В02102, 6В02103 сән дизайны, 6В02104 Сәулеттік дизайн, 6в04103 Есеп және аудит, 6В04105 Менеджмент, 6в04107 Мемлекеттік және жергілікті басқару, 6В04108 Қаржы, 6в04110 Экономика, 6в05112 Биотехнология , 6в05213 экология, 6в06114 Ақпараттық жүйелер, 6В06115 it-менеджмент, 6в07116 Автоматтандыру және басқару, 6в07117 Органикалық заттардың химиялық технологиясы, 6в07219 Технологиялық машиналар мен жабдықтар, 6в07231 тау-кен дело: физика-химиялық геотехнология, 6В07218 тау-кен дело: пайдалы қазбалар кен орындарын ашық және жерасты игеру, 6в07220 азық-түлік өнімдерінің технологиясы (салалар бойынша), 6в07222 мұнай-газ дело: Мұнай және газ кен орындарын игеру және пайдалану, 6в07223 қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы (салалар бойынша), 6В07224 жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы және конструкциясы, 6в07525 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша), 6в11126 Мейрамхана дело және қонақ үй бизнесі, 6В11127 Туризм, 6В11128 IT – қызмет көрсету саласындағы технологиялар, 6В11129 Халықаралық туризм, 6В11230 тіршілік қауіпсіздігі және қоршаған ортаны қорғау. Екі дипломдық білім беру жүйесі және магистратура жұмыс істейді. Университетте технология және бизнес саласындағы 13 мамандық бойынша колледж жұмыс істейді. Басқа қалалықтар үшін жатақхананың жаңа ғимараты ұсынылады. Телефондар: +7(7172) 57 88 15, +7 708 425 06 60, +7 701 602 53 53

КазУТБ в СМИ

«Салауатты тағам өнімдерінің инновациялық технологиялары» атты дөңгелек үстел

2021 жылдың 3 желтоқсанында «Қазақ технология және бизнес университетінің» «Технология және стандарттау» кафедрасында кафедраның профессорлық-оқытушылық құрамы мен студенттердің қатысуымен «Салауатты тағам өнімдерінің инновациялық технологиялары» тақырыбында дөңгелек үстел өтті.

Дөңгелек үстелдің модераторы «TжС» кафедрасының доценті Омаралиева Айгүл Махмұтқызы болды. Дөңгелек үстелдің негізгі мақсаты «TжС» кафедрасының ғылыми зерттеулерінің нәтижелерін және даму перспективаларын талқылау болды. Бұл іс-шара Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің гранттық қаржыландыру аясында «Қазақстанда өсірілетін бұршақ тұқымдас дақылдардың тұқымынан ұнды пайдалана отырып, глютенсіз ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясын әзірлеу» тақырыбында өтті. Дөңгелек үстелде салауатты тамақтану проблемалары, осы бағытта ғылымда қандай жұмыстар атқарылып жатқаны, сондай-ақ саладағы кафедраның ғылыми әзірлемелерінің аясында мемлекеттік сектордың, ғылым мен бизнес құрылымдарының өзара әрекеттестігі мәселелері талқыланды.

Салауатты тамақтануды ұйымдастыру, глютеннің адам ағзасына әсері, сонымен қатар глютенсіз өнімдерді шығару мәселелері талқыланды.

Қазіргі уақытта бүкіл әлемде және Қазақстанда тамақтанудың теңгерімсіздігінен туындайтын аурулар өршіп тұр. Осы аурулардың бірі - целиакия ауруы. Ауру орта есеппен әлем халқының 1% -ында кездеседі, целиакия ауруы - дәнді дақылдарда кездесетін глютенге төзбеушілік болып саналады. Бұл жағдайдан шығу жолы тек глютенсіз өмір бойы диета болып табылады. Глютенсіз өнімдер нарығын талдау тек импорттық өнімдердің 100% бар екенін көрсетеді, бұл әдеттегі өнімдердің құнынан 10-12 есе жоғары.

Клейковинасыз өнімдерді шығару мәселесі үлкен қызығушылық тудырды. ҚР Білім және ғылым министрлігінің гранттық қаржыландыруы аясында «Қазақстанда өсірілген бұршақ дақылдарының тұқымынан ұнды пайдалана отырып, глютенсіз ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясын әзірлеу» жобасының негізгі орындаушысы «TжС» кафедрасының доценті, т.ғ.к. Ботбаева Ж.Т. Сондай-ақ дөңгелек үстелде PhD докторы Хастаева А.Ж. Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің бағдарламалық-нысаналы қаржыландыру шеңберінде «Омега-3-пен байытылған көкөніс сүтті сусындарын дамыту» тақырыбы бойынша жүргізілген зерттеулердің нәтижелері бойынша мақаласын ұсынды.

Шара аясында «ТжС» кафедрасының студенттерімен және колледж студенттерімен ұннан глютенсіз кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясын әзірлеу бойынша шеберлік сыныбы өткізілді. Бұл шараға студенттер үлкен қызығушылықпен қатысты, содан кейін сертификаттар берілді.

Шара соңында пайдалы тағам өнімдерінің үлгілері көрнекі түрде ұсынылып, тәжірибелік үлгілерден дәм татты.