Медиа

«Салауатты тағам өнімдерінің инновациялық технологиялары» атты дөңгелек үстел

2021 жылдың 3 желтоқсанында «Қазақ технология және бизнес университетінің» «Технология және стандарттау» кафедрасында кафедраның профессорлық-оқытушылық құрамы мен студенттердің қатысуымен «Салауатты тағам өнімдерінің инновациялық технологиялары» тақырыбында дөңгелек үстел өтті.

Дөңгелек үстелдің модераторы «TжС» кафедрасының доценті Омаралиева Айгүл Махмұтқызы болды. Дөңгелек үстелдің негізгі мақсаты «TжС» кафедрасының ғылыми зерттеулерінің нәтижелерін және даму перспективаларын талқылау болды. Бұл іс-шара Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің гранттық қаржыландыру аясында «Қазақстанда өсірілетін бұршақ тұқымдас дақылдардың тұқымынан ұнды пайдалана отырып, глютенсіз ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясын әзірлеу» тақырыбында өтті. Дөңгелек үстелде салауатты тамақтану проблемалары, осы бағытта ғылымда қандай жұмыстар атқарылып жатқаны, сондай-ақ саладағы кафедраның ғылыми әзірлемелерінің аясында мемлекеттік сектордың, ғылым мен бизнес құрылымдарының өзара әрекеттестігі мәселелері талқыланды.

Салауатты тамақтануды ұйымдастыру, глютеннің адам ағзасына әсері, сонымен қатар глютенсіз өнімдерді шығару мәселелері талқыланды.

Қазіргі уақытта бүкіл әлемде және Қазақстанда тамақтанудың теңгерімсіздігінен туындайтын аурулар өршіп тұр. Осы аурулардың бірі - целиакия ауруы. Ауру орта есеппен әлем халқының 1% -ында кездеседі, целиакия ауруы - дәнді дақылдарда кездесетін глютенге төзбеушілік болып саналады. Бұл жағдайдан шығу жолы тек глютенсіз өмір бойы диета болып табылады. Глютенсіз өнімдер нарығын талдау тек импорттық өнімдердің 100% бар екенін көрсетеді, бұл әдеттегі өнімдердің құнынан 10-12 есе жоғары.

Клейковинасыз өнімдерді шығару мәселесі үлкен қызығушылық тудырды. ҚР Білім және ғылым министрлігінің гранттық қаржыландыруы аясында «Қазақстанда өсірілген бұршақ дақылдарының тұқымынан ұнды пайдалана отырып, глютенсіз ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясын әзірлеу» жобасының негізгі орындаушысы «TжС» кафедрасының доценті, т.ғ.к. Ботбаева Ж.Т. Сондай-ақ дөңгелек үстелде PhD докторы Хастаева А.Ж. Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің бағдарламалық-нысаналы қаржыландыру шеңберінде «Омега-3-пен байытылған көкөніс сүтті сусындарын дамыту» тақырыбы бойынша жүргізілген зерттеулердің нәтижелері бойынша мақаласын ұсынды.

Шара аясында «ТжС» кафедрасының студенттерімен және колледж студенттерімен ұннан глютенсіз кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясын әзірлеу бойынша шеберлік сыныбы өткізілді. Бұл шараға студенттер үлкен қызығушылықпен қатысты, содан кейін сертификаттар берілді.

Шара соңында пайдалы тағам өнімдерінің үлгілері көрнекі түрде ұсынылып, тәжірибелік үлгілерден дәм татты.