06 ақпан 2025жылы «Туризм және сервис» кафедрасының үйымдастыруымен «ҮЗДІК БАРМЕН» конкурсы өткізіледі. Өткізу орны: Rixos President Hotel Astana

Халықаралық бармен күніне арналған «ҮЗДІК БАРМЕН»ЖОО конкурсы туралы ереже

1. Жалпы ережелер

«ҮЗДІК БАРМЕН» конкурсы (бұдан әрі – Конкурс) туралы ереже Конкурстың мақсаттары мен міндеттерін, оны өткізу орны мен мерзімдерін, конкурсқа қатысушылардың құрамын, конкурсқа қатысушылардың материалдарын ресімдеуге қойылатын талаптарды, конкурс жеңімпаздарын іріктеу рәсімін айқындайды.

2. Мақсаттары мен міндеттері:

- білім алушыларды «Туризм және сервис» кафедрасының белсенді қоғамдық өміріне, тыныс-тіршілігіне тарту;

- кәсіби мерекенің бар екендігі туралы көпшілікке хабарлау

- мейрамхана қызметтерін насихаттау, студенттерді бармендердің кәсіби қызметіне практикалық тарту, қызметкерлердің корпоративтік рухын нығайту.

- білім алушылар арасында тәжірибе алмасу;

- тұтыну нарығында жұмыс істеудің заманауи нысандары мен әдістерін насихаттау, бармен жұмысының беделін арттыру.

3. Конкурсты өткізу мерзімдері мен қатысушылары:

- конкурс өткізу: 06 ақпан 2025 жыл, басталуы 14.00.

- өткізу орны:

- конкурсқа қатысушылар: «Мейрамхана ісі және мейманхана бизнесі» ББ 11126 бойынша білім алушылар;

Байқауға қатысушы классикалық және қолтаңбалы коктейльдерді дайындауға қажетті кәсіби білім мен дағдыларға ие болуы керек, сонымен қатар бөтелкелермен жонглерлік өнерге ие болуы керек.

4.Конкурстық жұмысқа қойылатын талаптар:

Байқау үш кезеңнен тұрады:

- «Флейринг»(сіз өзіңіздің қолтаңбаңызды дайындауыңыз керек коктейль классикалық сөйлеу техникасын қолдана отырып)

-«Номад» ұлттық стильдегі коктейль (ұлттық ингредиенттер негізінде коктейль жасау керек)

- Бар ісі бойынша Блиц-сауалнама

- Импровизацияланған шоу бағдарламасы

Модератор: Ахметова Г.Б., Мұқанова Б. Ш., Қанатова С. К., Тәжен А. Н.

Конкурсқа қатысушы өзімен бірге алып келуге міндетті, конкурсқа қатысушылар өздерінің коктейльдерін дайындау және ұсыну үшін өз ыдыстарын (көзілдіріктерін) пайдалана алады.

Авторлық коктейль санаты-кез келген. авторлық коктейль көрнекті, ерекше, дәмді және хош иісті болуы керек. Авторлық коктейль жаңа болуы керек және оны байқауға қатысушы өзі ойлап табуы керек. Белгілі коктейльдер үшін белгілі рецепттерді қолдануға жол берілмейді. Қатысушы коктейль жасаудың кез-келген әдісін қолдана алады. Безендіру үшін тек табиғи өнімдерді (жемістер, жидектер, шөптер, жаңғақтар, гүлдер, кондитерлік өнімдер және т.б.) пайдалануға болады.

Шоу-бағдарламаны орындау үшін кез-келген бөтелкелерді пайдалануға рұқсат етіледі. Конкурсқа қатысушының сыртқы түрі-еркін, логотипі бар футболкада.

Қатысушылардың өнерін қазылар алқасы бағалайды. Қазылар алқасы флейрингті, сөйлеу техникасын, рецептураның сақталуын, презентацияны және спектакльдің жалпы әсерін, коктейльдің атауына сәйкестігін, сусынның сыртқы түрін, хош иісі мен дәмін бағалайды.

Ұйымдастырушы ұсынады: презентацияға арналған кадрлар;

  • олд-фэшн бокалы;
  • хайбол бокалы;
  • Мартини бокалы;
  • бокал шале;
  • шарап стақандары.

5. Бағалау критерийлері

Өзіндік ерекшелігі: 1-5 ұпай

Коктейльдің атауы мен тұсаукесері: 1-5 ұпай

Дәмі мен хош иісі: 1-5 ұпай

Сыртқы түрі: 1-5 ұпай

Бағаланады:

- Энергетика, қатысушының көрермендердің назарын аудару қабілеті, қойылымнан жалпы әсер алу. Сенімді және күлімсіреп сөйлеу ұсынылады. Көрермендермен байланыс;

- Тақырыптың шығармашылығы, коктейльдің атауына сәйкестігі. Коктейльдің керемет, әдемі және ең қолайлы атауын ойлап табу ұсынылады.

- Коктейльдің тепе-теңдігі, дәмі және аяқталуы. Қуаныш пен таңданыс тудыратын коктейль ойлап тауып, жұмыс істеу ұсынылады. Коктейль жағымды, логикалық және орташа қарқынды хош иіске ие болуы керек.

- Безендіру, коктейльге арналған әдемі ыдыс-аяқтарды таңдау және коктейльдің эстетикалық дизайны.

6. Жюри Жұмыстарды бағалау үшін конкурстың қазылар алқасы құрылады, оның міндетіне жеңімпаздарды анықтау кіреді.

Қазылар алқасы турлардың нәтижелері бойынша жеңімпаздарды анықтайды.

Байқау қазылар алқасының құрамына:

- «Туризм және сервис» кафедрасының меңгерушісі А. А. Жүнісова;

- «Экономика және сервис» факультетінің деканы К. С. Мұстафаев

7. Авторлық құқық

Конкурсқа қатысатын жұмыстың авторлық құқықтарының сақталуына осы жұмысты конкурсқа ұсынған қатысушы (қатысушылар ұжымы) жауапты болады.

Жұмыс авторлары конкурсты ұйымдастырушыларға кез келген конкурстық жұмыстарды авторларға алдын ала ескертусіз коммерциялық емес пайдалану құқығын береді. Конкурсқа ұсынылған жұмыстарды көпшілік алдында көрсету автордың аты-жөні міндетті түрде көрсетіле отырып жүзеге асырылады.

Конкурсқа қатысу конкурс шарттарымен келісуді білдіреді.

8. Қорытындылау

Жеңімпаздар жинаған ұпай саны бойынша анықталады.

Салтанатты марапаттау рәсімі 6 ақпанда конкурс өткізілгеннен кейін, конкурстан кейін өтеді. Бірінші орын алған конкурстық жұмыс университет сайтында орналастырылады.